Op 31mei 2015, was het zover. Iets waar we allang naar uitkeken. De voor Wim Verhage, Andre van der Neut en Guus Schutijser 3e gezamenlijke marathon in het buitenland. Als tegenprestatie dat ik, Roland van Gerven, mee mocht op deze trip, terwijl ik halve marathons loop, was (naast het beheren van de gezamenlijke pot) het schrijven van dit stukje.

De vlucht (met onze blauwe trots) was goed aan de dagrand gepland. Ofwel erg vroeg opstaan om de vlucht van 07:15 in de ochtend te halen. Ach, kon ik alvast wennen om op de loopdag ook vroeg uit de veren te moeten.
Na een korte vlucht en idem taxirit, kwamen we in ons tijdelijk onderkomen. Dit zag er tiptop uit, van alle gemakken voorzien en qua locatie ook ideaal. In een straat met veel restaurantjes/pubs en bijna belangrijker op 5minuten loopafstand van de start.

 edinburg1 De vrijdag gebruikt om de toerist uit te hangen en het mooie Edinburgh te bekijken en ook de locale versnaperingen te gebruiken! 

Zaterdag hebben we rustig aan gedaan en zijn we gaan kijken naar de kids-run + de kortere afstanden (5 en 10km).

Na wat inkopen gedaan te hebben voor een goed ontbijt op zondag, zijn we rustig in het appartement eerst de schotse cup-final gaan bekijken om feilloos over te gaan in de Engelse cup-final.

 

De dag werd afgesloten met een lekker bord pasta, bij de locale Italiaan, die niet wist hoe snel hij overal tafels en stoelen vandaan moest toveren om de toestroom van lopers te kunnen accommoderen. Uiteraard wilde iedereen de juiste voeding tot zich nemen om optimaal te kunnen excelleren tijdens de (halve) marathon.

Ietwat angstig bekeken we de berichten van de organisatie die binnenkwamen over het weer tijdens de loop. Regen, wind en koude werd voorspeld. Helaas voor mij zijn deze uitgekomen, maar voor de lopers van de hele (gelukkig) niet. Dus ook de Schotse Erwin Krol heeft het (wel eens) mis.

De dag van de loop erg vroeg uit de veren om rustig te kunnen ontbijten en alle spullen klaar te maken. ’s Nachts hoorde ik het een paar keer regenen maar tijdens het ontbijt was het droog. Ook de wandeltocht naar de start was droog, maar wel fris.

 

 edinburg2 De plastic zak die ik had omgedaan was dus toch welkom om de koude wind iets buiten te houden. Helaas begon het, toen we in het startvak stonden, te regenen en daalde de gevoelstemperatuur. Gedurende de loop werd het gelukkig wel droog en kon ik na een beetje opgewarmd te zijn, na 3 km de plastic zak achter me laten.De loop verliep goed, ik had me voorgenomen om niet het onderste uit de kan te halen en gewoon te genieten van mijn eerste buitenlandse wedstrijd.

 

Het parcours voerde ons redelijk snel de stad uit, waarbij we onder anders langs de kust liepen, met de wind in de rug. Hoe verder we buiten de stad kwamen, des te glooiender werd het terrein. Na een keerpunt op 19km, was het nog iets meer dan 2km tegen de wind in ploeteren en na 1uur, 52minuten en 6(grrr) seconden kwam ik over de finish, waar ik het ‘finishers’ t-shirt en mijn medaille in ontvangst kon nemen. Tegen het eind werd het zelfs warm, dus ik hoopte voor de marathon lopers, dat ze de beslissing zouden nemen om een singlet te dragen.

 edinburg3 Voor £1 konden we in een bus plaatsnemen die ons terug zou brengen naar de startplek. Jammer dat dit niet in de totaal prijs was opgenomen (zoals bij Dam-tot-Dam).De start van de hele was pas 2uur nadat ik was gestart, dus dat zou betekenen dat ik de overige heren, pas tegen het eind van de middag terugverwachtte in het appartement.

Alle tijd voor mezelf om op adem te komen, me op te frissen en rustig in de stad een broodje te gaan doen en

relaxed in het park een boekje te lezen.

Het weer was ondertussen een stuk opgeklaard, behalve de wind, dus zou het ook voor de marathonlopers ploeteren zijn om nu het keerpunt (wat een flink stuk verder was) tegen de wind terug naar de finish te komen.

 

Lekker genietend van een Ale kreeg ik bericht binnen dat de marathon-mannen ook waren gefinished en in de bus terug naar het appartement zaten. Bij binnenkomst daar trof ik 3 tevreden heren aan, allen trots op hun medaille:

 edinburg4  edinburg5

 

Na nog wat nagepraat te hebben en te zijn opgefrist werd de geslaagde dag afgesloten met een lekkere maaltijd en ettelijke soorten vocht, om dat verlies weer aan te vullen. Ook werd er reeds met een schuin oog gekeken naar een mogelijke trip voor 2016!

 

Roland van Gerven

 edinburg6 edinburg7